Image
Top
Menu

‘Roermond i/d steigers’ 2013 № 2

Parkeerhuis is de winnende inzending van de locatie Wilhelminaplein

Het Stadslab Roermond schreef de prijsvraag ‘Roermond in de steigers’ uit om een viertal plekken onder de aandacht te brengen van de ontwerpers. De locatie van het Wilhelminaplein is in huidige staat te omschrijven als parkeerplein.met een aantal bomen.

Juist het groen is er in dit deel van Roermond niet in overvloede. De Singel ondergaat een tranfsormatie van een tweerichtingsweg naar een eenrichtingsweg rondom het centrum. Deze wijziging heeft tot doel het centrum op heldere wijze te ontsluiten. De parkeeropgave van het wilhelminaplein blijft met deze transformatie ook ongewijzigd. Het vormt de laatste grotere mogelijkheid voor bezoekers om de auto dichtbij het centrum te plaatsen. Met het gegeven van ontbrekend groen en een duidelijke parkeeropgave is de inzending van het Parkeerhuis tot stand gekomen.

Auto’s zijn thuis in actieve gevel
Het omklappen van de parkeerfunctie van horizontaal naar verticaal geeft een nieuwe gevel langs de singel. De auto’s worden aan achterzijde ‘afgegeven’ aan het parkeerhuis. De auto gaat automatisch naar een lege plek. De auto wordt erin geplaatst en de lichten gaan aan, de auto is thuis. Aan de buitenzijde geeft de verlichting een actieve gevel die past in het straatbeeld.. Door het automatische systeem neemt het parkeerhuis niet meer ruimte in beslag dan twee parkeerplaatsen diep.

Beschutte stadstuin
Achter het parkeerhuis ontstaat een beschutte ruimte waar een groene stadstuin de achtertuin vormt van het parkeerhuis. De openbare achtertuin vult het gat van de ontbrekende groene plekken in dit stadsdeel.

opdrachtgever: Stadslab Roermond werkgever: Taken Landschapsarchitectuur & Ecologie (2012 – 2013), vanaf 2013 ism Buiten5 locatie: Oranjelaan te Roermond oppervlakte: 200 m looptijd: 2012 -heden uitvoering: n.t.b. programma: niet gespecificeerd

UA-44802968-1