Image
Top
Menu

Groene Mobiliteitspleinen in het Almere Olympiakwartier

Groene Olympische centrumpleinen als mobiliteitsknopen

Een stationsplein en Busplein op een zandvlakte

Het Olympiakwartier in Almere maakt onderdeel uit van Almere Poort, de Westelijke ontwikkeling van Almere en dé koppeling met de Randstad. Het Olympiakwartier wordt een stedelijke wijk met een hoge mate van stedelijkheid zoals die in Almere nog niet veel te vinden is.

De pleinen en lanen van het Olympiakwartier vormen de aderen van de nieuw te ontwikkelen wijk. zoals te zien is als rode as in vogelvlucht. Veel functies komen bij elkaar op beide pleinen De sporthal en het zwembad zijn straks met het station de eerste actieve programma’s van de wijk. De pleinen rond het station en de sporthal kennen allen een olympische thema. Veel bekende sporters komen in natuurstenen lijnen over de pleinen. De natuurstenen lijnen vormen de richting van het plein en de kern van het plein. Nieuwe materialen worden ‘binnen de lijnen gebracht’ wanneer de wijk zich verder ontwikkeld. De pleinen kennen veel tijdelijke functies als een grote elzenhaag (windbrekers) en parkeervoorzieningen (P&R).

Het busplein Als je net uit de trein bent gekomen

Het busplein Als je net uit de trein bent gekomen

In 2015 wordt het sportplein nabij de sporthal (Zwarts en Jansma Architecten & BAM Utiliteitsbouw, Oktober 2007) aangelegd en het tijdelijke plein vervangen. Het sportplein maakt deel uit van de familie van pleinen van het Olympiakwartier. Het sportplein zal een groen en dynamisch karakter krijgen waar beweging in sport & spel de belangrijkste drager is. Het plein fungeert als verzamelplek van sport & spel met de sporthal en het nieuw te bouwen Zwembad (Slangen + Koenis architecten & Goossen Te Pas Bouw, start bouw 2015)

conceptschets sportplein

conceptschets sportplein

opdrachtgever: Gemeente Almere. werkgever: Mecanoo Architecten BV (2004 – 2011) &
Buiten5: impressies en plankaarten (2013 – heden). locatie: Olympiakwartier te Almere. oppervlakte: 60 ha. looptijd: 2006 – 2008. realisatie: in uitvoering. programma: 1.380 woningen, 375.000 m² kantoren, 30.000 m² maatschappelijke voorzieningen, 15.000 m² detailhandel, 35.000 m² retail, 5.000 m² horeca, 7.000 m² business facilities

 

UA-44802968-1