Image
Top
Menu
8 mei, 2014

Buitengevoel helpt …

“Diverse stressklachten en chronische aandoeningen zijn te verzachten met een goede groene buitenruimte?”

Groen in de stad

Vergroening door kleine pocketparks (John F. Collins Park, Philadelphia)

Wat heb je nodig om je buiten beter te voelen? Is dat meer beplanting, meer ruimte, zijn dat meer dieren of is het iets anders? Afgelopen weekend bevond ik me in een stadspark op een plek waarbij ik bemerkte dat ik geen bebouwing kon zien. Ik wist dat ik midden in de stad was, maar het ontbreken van zicht op gevels gaf me sterk het gevoel in een echt groene ruimte te zijn. Ik hoorde de vogels fluiten, zag veel verschillende soorten beplanting en mensen die sporten, rustig wandelen of met groepjes in het gras zaten. Er heerste een bijzondere harmonieuze dynamiek die rust en genieten uitstraalde. In dit geval gaf het grote aantal diverse (park)bomen (met lekker weer) de sterkste beleving mee. Het is duidelijk dat de bomen niet altijd de dominante factor hoeven te zijn, maar de natuurlijke beleving heeft een sterke positieve invloed  op mensen…

 

We zijn gewend veel te doen en intensief te leven. Veel mensen krijgen de eerste dagen van de vakantie fysieke en/of mentale klachten. Zegt dit wat over onze levenswijze, onze prioriteiten óf over de kwaliteit, zelfs kwantiteit, van onze (groene) buitenruimte?
Hopelijk denk je aan allemaal. Veel van jullie zullen geneigd zijn te denken aan ‘slechts’ de eerste twee opties. Maar, diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen gelukkiger en gezonder zijn wanneer er meer groen aanwezig is.

 

Naar mijn mening moet de groene kwaliteit van onze buitenruimte dan ook omhoog, zodat het beter kan bijdragen aan onze fysieke én mentale gezondheid. Stel dat je met deze beleving vlakbij de deur altijd even ‘uit de drukte’ kan stappen en jezelf zo iedere keer kan opladen, of zelfs ontladen, voor de dag of periode die komen gaat? En stel je eens voor dat door buiten in een gezonde leefomgeving te zijn, je zou genezen van diverse chronische klachten als hoofdpijn, jeuk, stresspijnen en zelfs diverse orgaan- aandoeningen

… Zou dat niet heel mooi zijn? …

Op het moment dat we vaker een groene diverse omgeving in ons dagelijks leven kunnen binnenlaten, hoe sneller we even uit de drukte kunnen ontsnappen en hoe gezonder we zijn en blijven.
Maar wat wil je dan doen als je buiten bent? Wil je helemaal tot rust komen en de vogels horen fluiten óf wil je juist actief kunnen sporten? Hoever ben je bereid om voor de ultieme buitenbeleving langer onderweg te zijn?  Wat is jouw ultieme buitenbeleving in de stad?

FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
UA-44802968-1